ja hotel

historia

JA Hotel och dess föregångare Storkällaren med anor från sent 1700-tal

JA Hotel finns på en plats där det bedrivits hotellrörelse i över hundra år. På 1920-talet hette det Hotell Storkällaren för att senare skifta namn till Hotell Savoy och nu heter det JA Hotel. Men Storkällaren har äldre anor än så. Det öppnade som krog och nöjespalats redan år 1786. Då hade teaterdirektören Johan von Blanche köpt huset av konteramiral C. G. Grubbe och inrättat det som krog under namnet Storkällaren. En milstolpe inte bara för nöjeslivet i Karlskrona utan för hela Sverige!

Karlskrona var vid denna tid Sveriges näst största stad. von Blanche förstod att den på riktiga nöjen och kontinental flärd svältfödda Karlskronapubliken behövde mer än teater. Då Storkällaren slog upp portarna 1786 blev det snabbt innestället för de högre samhällsklasserna. Och man riktade sig till ”fint folk”.

I tidningsannonser skrev man att ”livrebetjäning och enkelt folk göre sig icke besvär”. Det som mötte besökarna på Storkällaren var utöver själva krogen även biljardhall, dans- och maskeradbal samt ”kägelbana inomhus” – alltså bowlinghall! von Blanche hade tidigare arrangerat maskeradbaler i stadens nyuppförda teaterhus, men nu flyttade han över även dessa till Storkällaren. Detta skedde inte utan protester. Det restes i lokalpressen farhågor om det kunde vara lämpligt för finare fruntimmer att besöka maskerader i en källare. Men von Blanche lugnade kritikerna och sade att detta gjorde han bara för att det vintertid var varmare på Storkällaren än i det stora svåruppvärmda teaterhuset. Stadens fina fruntimmer lät sig lugnas och infann sig som gäster.


I den förödande stadsbranden som övergår Karlskrona i juni 1790 brinner hela Storkällaren ner. Den nya tvåvånings träbyggnad som byggdes upp efter stadsbranden uppförs på den gamla stengrunden. Verksamheten som krog tar vid på nytt. Det är troligen i samband med att verksamheten övergår till hotell på 1920-talet som fasaden mot Borgmästaregatan reveteras och får det utseende det har idag.

1988 byggs fastigheten ihop med Wachtmeister Gallerian och får då fler hotellrum. Entrén är då via den bibehållna äldre och pampiga trapphallen med entré från den populära gågatan Borgmästaregatan. Sedan reception, bar och restaurang flyttade ner i entréplan där 3 butiker låg innan så är huvudentrén inne i själva Gallerian. Tack vare att hotellet ligger under samma tak som Gallerian så har alla gästerna enkel tillgång till Karlskronas största Köpcentrum.
JA Hotel har 109 rum, restaurang, bar och konferens. Våren 2021 totalrenoverades alla badrum och under hösten/våren 2021/2022 byggdes 21 nya hotellrum, ny reception, lobby, bar & restaurang och 2 större konferenslokaler. Dessutom fick hotellet direktaccess till garaget. Varje gång man stiger in på JA Hotel befinner man sig på en plats som lockat till bekvämlighet och trivsel – ända sedan år 1786!

JA Hotel ägs av Familjen Holgersson sedan 15 Maj 2023. Hotellet är idag ett Best Western Plus Hotel och tillhör kedjan Best Western Hotels.